KNX - de beveiligde oplossing voor uw smart building

Elke communicatietechnologie is een doelwit voor hackers, dus ook huis- en gebouwautomatiseringssystemen. Zonder goede bescherming kunnen zij echter het meest kwetsbare punt in een installatie vormen. KNX Association heeft daarom krachtige maatregelen genomen om zijn systemen te beveiligen, waaronder de introductie van KNX Secure dat installaties beschermt op intern gegevensniveau en extern IP-niveau.


Controleer de beveiliging van uw KNX-installatie met onze nieuwe KNX Security Check

Heeft u zich ooit afgevraagd of uw KNX-installatie echt veilig is? Elke communicatietechnologie is een doelwit voor hackers, dus ook huis- en gebouwautomatisering. Zonder de juiste bescherming kunnen ze echter het meest kwetsbare punt in een installatie vormen. Daarom introduceren we met trots de KNX Security Check. Met deze online tool kunt u controleren of uw KNX-installatie beveiligd is tegen contacten via het internet. Met één klik op de knop controleert u uw IP-adres op een onveilige KNX-installatie. Probeer de KNX Security Check vandaag nog en neem de controle over de beveiliging van uw KNX-systeem!


Leer hoe je KNX installatie kan beveiligd worden

Leer de strategieën die je kan toepassen om de systemen die je installeert goed te beveiligen met de 30 minuten durende online cursus: Hoe toegang tot KNX-installaties te voorkomen


Een uitgebreid aanbod aan KNX Secure-producten

Na grote investeringen van zowel de KNX-leden als KNX Association zagen vorig jaar en dit jaar concrete KNX Secure-producten het licht. Al die producten werden onderworpen aan het strenge KNX-certificeringsproces. Daarbij is hun conformiteit met de geïmplementeerde AES 128-mechanismen voor authenticatie en versleuteling op de proef gesteld. In combinatie met ETS kunnen elektriciens/integratoren nu bepalen in welke gevallen het gebruik van KNX Secure-producten een meerwaarde geeft aan de KNX-installatie.


KNX Secure is VDE gecertificeerd

In 2022 ontving KNX Secure de certificering "Op informatiebeveiliging getest smart home en building" van de VDE (Association for Electrical, Electronic & Information Technologies). Deze VDE-certificering, samen met de robuuste KNX-certificering van elk afzonderlijk KNX Secure-product, onderstreept dat KNX Secure KNX-installaties nog beter beschermt tegen mogelijke cyberaanvallen. Tegenwoordig zijn meer dan 400 KNX Secure-apparaten gecertificeerd. Al deze producten zijn onderworpen aan het strenge KNX-certificeringsproces, waarbij hun conformiteit met de geïmplementeerde AES128-authenticatie- en coderingsmechanismen werd getest. Het samenspel van KNX Secure-technologie, KNX Secure-producten en de ETS-configuratietool biedt een nieuwe dimensie van toegevoegde waarde voor KNX-installaties.

Beveilig je installatie met behulp van de KNX  Secure checklist

Om een maximale veiligheid van uw KNX-installaties te garanderen, hebben we een KNX Secure Checklist ontworpen, waar u een stap-voor-stap overzicht vindt van alles wat moet overwogen worden om tot een veilige KNX-installatie te komen.

Het doel van deze controlelijst is ervoor zorgen dat niemand probeert misbruik te maken van mogelijke veiligheidslacunes in installaties.

In heel wat installaties zijn dergelijke lacunes helaas heel evident.

Download de KNX Secure Checklist hier.

Wij bieden ook een meer uitgebreide KNX Secure gids aan, bedoeld voor zowel installateurs als KNX fabrikanten om meer te weten te komen over de huidige maatregelen die genomen kunnen worden om de veiligheid van KNX installaties te verhogen.

Enkele snelle tips voor het beveiligen van je installatie

  • Speciale aandacht moet gaan naar installaties met openbare ruimten, d.w.z. waar personen kunnen rondlopen zonder enige bewaking: zelfs een bedraad KNX-systeem kan dan kwetsbaar zijn voor aanvallen;
  • Installaties die gebruikmaken van draadloze communicatie zijn aanvalsdoel nummer 1, aangezien de communicatie tussen apparaten volledig open is, in vergelijking met apparaten die via een vaste kabel communiceren. Het gebruik van KNX Secure op dit medium wordt daarom sterk aanbevolen;
  • Als een installatie met het internet is verbonden, is het gebruik van een VPN-tunnel voor toegang tot de installatie via het internet een absolute MUST. Wanneer u een KNX Secure Tunneling-interface gebruikt, gebruik dan zeker de sterke wachtwoorden die ETS voorstelt en vervang ze niet door zwakke wachtwoorden.
  • Hebt u een KNX IP Backbone en andere IP-netwerken, gebruik dan een VLAN-scheiding en laat communicatie tussen het KNX IP-netwerk en andere netwerken uitsluitend toe via een geschikte firewall.

Zoals in de KNX Secure Checklist is aangegeven, kunnen veel van de hiervoor vermelde problemen worden opgelost met heel eenvoudige maatregelen, en natuurlijk door gebruik te maken van KNX Secure. KNX biedt zoveel mogelijkheden om gebouwen slim te maken dat het zonde zou zijn om hier geen gebruik van te maken, gewoon omwille van veiligheidsaanvallen die te voorkomen zijn.

KNX levert alle benodigde puzzelstukken: u hoeft ze alleen nog maar juist te leggen.

KNX Secure biedt maximale bescherming

Woning- en gebouwautomatisering met KNX is veilig. Onze technologie voldoet aan alle vereiste veiligheidsverordeningen. De KNX Secure technologie is gestandaardiseerd volgens EN 50090-3-4, wat betekent dat KNX succesvol alle aanvallen door hackers op de digitale infrastructuur van alle gebouwen binnen één netwerk blokkeert. En zodoende het risico op digitale inbraak tot een minimum beperkt.

Bovendien voldoet KNX Secure aan de hoogste encryptiestandaarden (volgens ISO 18033-3, zoals AES 128 CCM-encryptie) om alle aanvallen op de digitale infrastructuur van gebouwen doeltreffend te verhinderen en de hoogste mate van gegevensbescherming te realiseren.

KNX Secure biedt een dubbele bescherming en garandeert zo een maximale bescherming. KNX IP Secure breidt het IP-protocol zodanig uit dat alle verstuurde telegrammen en gegevens volledig worden versleuteld. KNX Data Secure beschermt, op een heel doeltreffende manier, gebruikersgegevens tegen onbevoegde toegang en manipulatie door middel van encryptie en authenticatie.

data protection
data protection

Een engagement voor ons allemaal

KNX is een veilige technologie en we zijn vastbesloten om dit zo te houden. Daarom moeten alle partijen (gebouwontwerpers, systeemintegrators, installateurs, ...) zichzelf verplichten om de vereiste veiligheidsmaatregelen correct toe te passen.